Cabernet Sauvignon [ Vinařství ]
Cabernet Sauvignon
Charakteristika odrůdy:
Modrá odrůda
Je středního až bujného růstu, letorosty jsou vzpřímené, řídce olistěné, dřevo vyzrává dobře. Je to odrůda vhodná i do skeletových půd. Úrodnost je střední vzhledem k určité náchylností na sprchávání je nutné vysazovat jen dobrý klonový materiál. Hrozny jsou středně velké, s malými, kulatými bobulemi modré barvy. Vína mají bohatý obsah taninu a antokyanů včetně kyselin.
Vysazje se do nejlepších poloh.
V bobulích se objevuje typické aróma připomínající Černý rybíz, někdy i s travnatou příchutí.
Víno zraje velice pomalu a vyžaduje školení v sudech.
Země původu: Francie - Bordeaux
Rozšíření Celosvětově
Produkt: víno
Charakteristika Výraznou kořenitostí, vyšším obsahem tříslovin a bohatými aromatickými látkami merlíkového typu je sametový charakter vína postupně obohacován o tóny čerstvé kůže, typické pro jižní provenience.
Gastronomické využití:
Vhodné k pikantním a ostrým úpravám skopového a hovězího masa a zvěřině. Zároveň ke kozímu a ovčímu sýru, měkkému sýru s mytou kůrou a sýrům s modrou a bílou plísní.